Alexander Rønningen har vokst opp i den gamle teatersalen i rådhuset. Nå drar han til Oslo for å bli historiker. Foto: Filip Wennerød

Oppvokst i teatersalen

Teater, historiebøker og AUF opptar i dag porsgrunnspatriot Alexander Rønningen (18). Selv om han har vokst opp i teatersalen, setter han nå dramatikken på vent og flytter til Oslo for å bli historiker. – Drømmen er å jobbe som guide i Auschwitz, sier lederen i Porsgrunn AUF.
Publisert 19.12.2014 kl 19:07 Oppdatert 19.12.2014 kl 19:07

Tips en venn på e-post:


Alexander trives i sleske roller som overhoffmester og hestepasser «Søren Klype» i «Askepott og Lillemus-Mei». Foto: Filip Wennerød

Følg PD på Facebook

Alexander er det fjerde talentet som blir presentert i PD og Sparebank 1 Telemarks konkurranse, Unge talenter. Avisa har tatt turen til Jimmys i Storgata for å møte karen som har vært fast inventar i Amatørteateret Fantasia nesten helt siden teatergruppa så dagens lys i 2006.  Alexander er allerede på plass, med vannglass på bordet, da PD ankommer spisestedet fem minutter på overtid. Jimmys-eier Daniel Christensen sjenker kaffe. Alexander holder seg til vannet.

Sluttet i Fantasia

Syv år har gått siden han for første gang gikk på scenen, i regi av Monica Melbye. Instruktøren har tidligere uttrykt overfor PD at det er tungt å miste «gutten hennes» etter alle disse årene.

– Det er klart det er litt leit å slutte. Jeg har hatt det veldig gøy de årene jeg har vært med.

Sannheten er at han egentlig ikke ville begynne på teater.

– Det var mamma som pusha meg. Jeg var en nokså vilter 12-åring. Hun ville vel at jeg skulle få ut litt energi, smiler han.

Scenedebuten skjedde under 2007-oppsetningen av «Annie». Alexander fikk fylle rollene som uteligger og dommer.

– Jeg var veldig stolt av dommer-rollen. Det var min første replikk, mimrer han.

Større roller

Etter hvert som han ble eldre ble rollene større og replikkene flere. Personlige høydepunkter var rollen som den onde «Greven» i fjorårets oppsetning av «Reisen til Julestjernen». Og overhoffmester og hestepasser «Søren Klype», i årets juleforestilling «Askepott og Lillemus-Mei».

– Det er vel de rollene som har bydd på flest utfordringer. Det er alltid gøy når man har frihet til bringe litt humor inn i miksen.

Fordyper seg i drama

De to siste årene har han studert drama ved Skien videregående skole. Studiene har bydd på større og mer seriøse utfordringer for tenåringen.

– 2014 har vært et veldig spennende år. Vi har blant annet hatt regiprosjekter, hvor jeg fikk prøve meg i registolen.

Alexander og gruppa satt da opp sin versjon av August Strindbergs «Miss Julie».

– Det var en veldig bra erfaring. Men regijobben er altfor krevende til at jeg kunne gjort det profesjonelt.

Sammen med medelevene er han heller ikke fremmed for å belyse samfunnets mørkere sider. Han applauderer den kunstneriske friheten han har fått som drama-elev i Skien.

– Til juletentamen fikk vi i oppgave å tolke juleevangeliet.  Det endte med at vi skildret en vennegjeng, hvor ett av medlemmene hadde tatt livet sitt. Telefonen ringte, men ingen turte å ta den. Ingen ville møte beskjeden som ventet i den andre enden.

Graver seg ned i historie

Til grunnlovsjubileet var han med å sette opp en grunnlovsforestilling i Brekkeparken. Under en klassetur til Kiel, satte han og klassen opp et stykke som skildret Napoleonskrigene, og den franske revolusjonen. Da ble det litt å sette seg inn i.

– Dramalæreren vår banker oss i hodet med historiebøkene hele tiden. Det er bra. Når man kjenner historien til det man spiller, kommer bevegelsene på scena automatisk.

Tar pause fra drama

Til sommeren er han ferdig med utdanningen i den videregående skolen. Studiekompetansen blir da brukt til å skaffe seg en bachelorgrad i historie ved Universitetet i Oslo. Planen er å slå seg ned på Bjølsen. Teater og drama settes på pause inntil videre.

– Jeg er ekstremt interessert i historie. Spesielt andre verdenskrig og holocaust.

Antikkens Hellas, Vikingtiden og oldtidens Egypt er også blant favorittene. Mye av fri-tiden blir brukt til å saumfare Wikipedia-artikler og andre kilder. Nå er han på jakt etter en kopi av Adolf Hitlers «Mein Kampf».

– Jeg leser mye om det som skjedde på tyskernes side. Personlig syns jeg det er viktig å ha en forståelse for alle sider i en sak. Men med et kritisk blikk så klart.

Vil jobbe i Auschwitz

Et arbeidsliv som skuespiller er på ingen måte et mål for det unge dramaesset. Han tar helst en jobb som museumsguide.

– Det ultimate ville være å jobbe som gudie i Auschwitz, sier han.

Planen er å besøke konsentrasjonsleiren om ikke lenge.

– Det som skjedde under holocaust er jo helt foreferdelig. Jeg tror ikke noen virkelig kan forstå omfanget av det som skjedde i de leirene.

Politisk engasjert

Ved siden av drama- og historieinteressen, finner vi også politikk. Alexander har vært engasjert i Porsgrunn AUF siden 2011. I år ble han valgt inn som det lokale ungdomspartiets leder.

– Jeg ble ekstra engasjert etter regjeringsskiftet. Ikke snakk om at de skal få rive opp  landet vårt, brummer 18-åringen.

Han synes det er trist at det ikke satses mer på klima. Endringer i arbeidsmiljøloven mener han er en skandale. Poseavgiften betyr bare at mannen i gata må betale inn skatteletten.

– Jeg tror regjeringen har gått inn for å få flest mulig til å mobilisere seg mot dem. På Kvinnedagen ble det jo satt rekord, humrer han, og sikter til abortsaken.

I dag har han 21. plassen på valglista til Porsgrunn Ap. Han er stolt av moderpartiet, men synes de godt kunne ha sluppet til flere fra den yngre garden.

– Jeg tror det er viktig at man også får belyst saker fra vårt perspektiv, sier Løvsjø-gutten.

Ledervervet i Porsgrunn AUF  blir likevel kortvarig.

– Men jeg kommer fortsatt til å være politisk engasjert. Om det blir her, eller i Oslo, vet jeg ikke. Vi har det jo veldig bra i Porsgrunn, så kanskje det blir enda mer engasjerende å flytte til en dårligere stilt kommune, fleiper AUF-lederen.

Den fødte patriot

Selv om han snart flytter til Oslo, kommer han aldri til å glemme hjembyen.

– Jeg er født porsgrunnspatriot. Sånn sett har det alltid vært et nederlag å måtte gå på skole i Skien. Jeg feller en liten tåre når bussen kjører over Borgestad, sier han med glimt i øyet.

Nylig ble han sendt av moren sin til Brotorvet for å bytte noen klær.

– Det var rett inn, og rett ut igjen. Det vil alltid være noe skummelt i lufta i en Frp-styrt kommune, sier dramatikeren med tilgjort frykt i blikket.

Besøker teatersalen

Intervjuer på kveldstid gjør det vanskelig å få gode bilder utendørs. Etter å ha betalt for kaffen trekker vi derfor bort i teatersalen i rådhuset, hvor Alexander har tilbrakt mye av oppveksten. Oversikten over adgangskoder og lysbrytere sitter som støpt. Som utøver er han svært positiv til Ælvespeilet.

– Forskjellen er enorm. Alt har blitt bedre etter at vi begynte å spille forestillingene våre der. Den store plassen på scena byr på mange muligheter, Dessuten får vi også inn flere publikummere nå.

Fjerdemann ut

Alexander var nest siste portrett i årets fjerde og siste Unge talenter-kåring. Leserne kan stemme på talentene fram til tirsdag, 23. desember, klokka 12.00.

For å stemme: Send sms med kodeord: PDTALENT (mellomrom) Navn på talentet til 2470.

På forsiden nå


...

– Et fargerikt samarbeid

8. januar 2015 ville Elvis Presley fylt 80 år. Det markerer tre av Norges fremste på rock, country og blues ved å turnere landet rundt.

...

Kranglefanten

Da Reka fikk Fluer i suppa

Tenk deg et bilde av Thorleif Fluer Vikre sitte langt ute på en grein, med utsikt over hele Telemark. Litt lengre inn på greina sitter Gry-Anette Rekanes Amundsen med ryggen til Vikre og sager for harde livet.

...

Unge talenter

Slik er stillingen i kåringen av unge talenter. Fredag klokken 14.00

...

Lørdagsportrettet:

Håkon blåser liv i drømmen

Når årets SMOG går av stabelen i romjula, er det Håkon Guttormsen som åpner ballet. Den fremadstormende trompetisten fra Langesund har med seg medstudenter fra København i bandet han har kalt Håkon Guttormsen Kvartett. Den målbevisste unggutten er på vei til å blåse liv i drømmen om å leve av musikken.

Du får varsler på (endre)

Oppgi en epost vi kan sende deg varsler på.